Bezglutenowe ciasteczka kocie oczka z bezą Rozvita
Nie da się opisać naszego zdziwienia kiedy pierwszy raz zrobiliśmy bezglutenowe ciasteczka Rozvita
Idealne do kawy, do pracy czy na rodzinną imprezę.
Przepis można dowolnie urozmaicać, np dodając zamiast mąki z sorgo inną ulubioną mąkę.
My jednak pozostaliśmy przy poniższym przepisie bo uwielbiamy te bezglutenowe ciasteczka.
Słodycz bezy przełamana kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki a to wszystko na idealnym kruchym ciasteczku.
Pamiętaj jednak: zawsze zamiast ciasteczek możesz sięgnąć po nasze chipsy jabłkowe rozvita.pl/suszone-jablka
Składniki
CIASTO:
250 g mąki z sorgo
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru kokosowego
2 żółtka
0,5 cytryny: skórka i sok
BEZA:
2 białka
0,5 skl cukru pudru
szczypta soli
konfitura z czarnej porzeczki
Na stolnicy lub w misie robota kuchennego wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka, skórkę i sok z cytryny.
Ciasto cienko rozwałkuj, podsypuj mąką i wycinaj z ciasta niewielkie ciastka, używając foremek lub małej szklanki.
Nałóż na środek za pomocą łyżeczki konfiturę z czarnej porzeczki
Piecz 15 minut w 180 stopniach
W tym czasie ubij piane z białek cukru pudru i soli na sztywno
Za pomocą szprycy zrób kręgi na ciasteczkach i susz 1h w 100 stopniach.
Po upieczeniu dla efektu możesz lekko opalić piankę bezową- (ale nie musisz) i gotowe.
Bezglutenowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu a nawet możecie zamknąć je w słoju i pałaszować przez kilka dni- my próbowaliśmy ale się nie udało 🙂 Zostały zjedzone jeszcze tego samego dnia…
Jeżeli lubicie bezglutenowe ciasteczka zapraszamy do innych naszych przepisów, które możecie wykorzystać w swojej kuchni, zapraszamy na naszego instagrama gdzie możecie obserwować nasze nowości: chipsy jabłkowe smakowe https://www.instagram.com/roztoczanska.vitamina/
Życzymy smacznego- Rozvita Team