W świecie chipsów jabłkowych Królewskie krakersy bezglutenowe to hit!
Jeżeli lubicie słone krakersy i inne przekąski ten przepis przypadnie Wam do gustu
Jak wiecie zajmujemy się chipsami jabłkowymi. Suszarnia owoców zatrudnia ludzi, których drugą pasją jest gotowanie. Na naszym blogu dzielimy się z Wami nie tylko informacjami o chipsach jabłkowych ale i o pysznych daniach, które sami robimy.
Nasze krakersy nie mają w prawdzie smaku chipsów jabłkowych ale za to pięknie pachną przyprawami.
Wracając do słonych krakersów…
Nie dość że są obłędne w smaku to jeszcze niezawieraną glutenu co bardzo sobie cenią osoby na diecie bezglutenowej lub ograniczające gluten.
Dzięki mące z gryczanej słone krakersy nabierają kruchości i pięknego koloru a jak wiemy najpierw jemy oczami 🙂
Składniki:
- 250 g miksu mąki z ciecierzycy z gryczaną
- 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego lub oliwa
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli i ulubionych przypraw: kumin mielony, bazylia suszona
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka ( jeżeli dodajemy oliwe może nie być konieczne)
Przygotowanie:
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło, wsypać sól, przyprawy, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać mleko, delikatnie połączyć zresztą ciasta. Wyrobić ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni a ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm
Wycinamy nożem dowolny kształt i pieczemy 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Pysznie smakują do past jajecznych, pomidorowych, rybnych lub jako samodzielna przekąska.
Nasze bezglutenowe słone krakersy mogą być doskonałym zamiennikiem chleba 🙂
Wiecej na https://www.instagram.com/roztoczanska.vitamina/
Smacznego