Jakie znamy metody przechowywania żywności i produkcji chipsów jabłkowych?
Czy suszenie jest dobrą metodą na idealnie chrupiące chipsy jabłkowe? Czy jest dobrą opcją aby utrzymać jak najwięcej składników odżywczych bez dodatku substancji konserwujących? Jak w tym wszystkim odnajdują się chipsy jabłkowe?
Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym wpisie.
Każdy kto ma babcie pamięta zapach kompotu w zimie i jego słodki smak. Obecnie przechowywanie żywności ogranicza się do lodówki, zamrażarki i zakupów świeżych produktów.
Suszenie żywności stosowane jest od zarania dziejów: suszenie mięsa, grzybów, owoców aby wydłużyć ich termin spożycia i ograniczyć rozwój chorobotwórczych bakterii.
Kiedyś suszono na słońcu, na piecu, gorących fajerkach na starej kuchni węglowej lub po prostu na strychu. Szczelne zamknięcie wysuszonej żywności pozwalało dłużej cieszyć się jej walorami.
Z biegiem lat ludzie zaopatrzyli się w co rusz to nowe sprzęty służące suszeniu owoców w tym suszeniu jabłek. Jedynym problemem, który pozostawał to było ciemnienie jabłek spowodowany zbyt długim okresem suszenia w połączeniu z nieodpowiednią temperaturą. To ciemnienie spowodowane jest aktywnością enzymów oksydazowych .
Producenci suszonej żywności i chipsów jabłkowych znają ten problem doskonale. Większość z nich do produkcji chipsów jabłkowych używa dodatków, które zapobieganiu ciemnienia. Jednym z takich dodatków jest kwas askorbinowy.
Suszarnia owoców Rozvita znalazła lepsze, naturalne rozwiązanie dzięki któremu efekt ciemnienia nie występuje.
Dzięki zastosowaniu odpowiedniej odmiany jabłek, temperaturze suszenia oraz sile nadmuchu ciepłego powietrza nasze chipsy jabłkowe zachowują jasny kolor i naturalnie występujące witaminy i błonnik.
Tajemnica chrupkości naszych chipsów i utrzymaniu jak największej ilości składników odżywczych to idealnie dobrana temperatura.
Jest to szczególnie ważne dla tych, którzy wybierając chipsy jabłkowe decydują się 100% naturalnym produktem bez dodatków.
Zapraszamy do skosztowania naszych chipsów jabłkowych Rozvita.