W świecie chipsów jabłkowych Królewskie krakersy bezglutenowe to hit!

Jeżeli lubicie słone krakersy i inne przekąski ten przepis przypadnie Wam do gustu

Jak wiecie zajmujemy się chipsami jabłkowymi. Suszarnia owoców zatrudnia ludzi, których drugą pasją jest gotowanie. Na naszym blogu dzielimy się z Wami nie tylko informacjami o chipsach jabłkowych ale i o pysznych daniach, które sami robimy.
Nasze krakersy nie mają w prawdzie smaku chipsów jabłkowych ale za to pięknie pachną przyprawami.

Wracając do słonych krakersów…

Nie dość że są obłędne w smaku to jeszcze niezawieraną glutenu co bardzo sobie cenią osoby na diecie bezglutenowej lub ograniczające gluten.

Dzięki mące z gryczanej słone krakersy nabierają kruchości i pięknego koloru a jak wiemy najpierw jemy oczami 🙂

Składniki:

  • 250 g miksu mąki z ciecierzycy z gryczaną
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego lub oliwa
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli i ulubionych przypraw: kumin mielony, bazylia suszona
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka ( jeżeli dodajemy oliwe może nie być konieczne)

Przygotowanie:
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło, wsypać sól, przyprawy, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać mleko, delikatnie połączyć zresztą ciasta. Wyrobić ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.

słone krakersy bezglutenowe

słone krakersy bezglutenowe

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni a ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm
Wycinamy nożem dowolny kształt i pieczemy 20 minut do lekkiego zrumienienia.

Pysznie smakują do past jajecznych, pomidorowych, rybnych lub jako samodzielna przekąska.

Nasze bezglutenowe słone krakersy mogą być doskonałym zamiennikiem chleba 🙂
Wiecej na https://www.instagram.com/roztoczanska.vitamina/

Smacznego